Косовски троугао:

Београд – Приштина – Брисел

Семинар „Косовски троугао: Београд-Приштина-Брисел“ одржан је 7. децембра 2015. године у Народној скупштини.

Untitled-2Организација Подржите нас у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију реализовала је семинар на тему „Косовски троугао“. Учесници три панел дискусије разговарали су у оквиру три актуелне теме: споразум Заједница српских општина, протекло гласање на Савету УНЕСКОа о пријему тзв. државе Косово у ту заједницу. Док је трећи панел био резервисан за безбедносно питање, формирање војних снага те приступање НАТО савезу како су најавиле косовске власти. Први у Бриселу постигнут споразум о нормализацији и стабилизацији односа али и споразум  Заједница српских општина je изазвао доста контраверзи у јавности, рекао је Милован Дрецун председник СО за Ким. Србија према њему је од почетка преговора била објект трилатералних односа чији интереси нису уважавани. И упркос недостаткуDSC_0824 међународне потпоре Београд је самостално успео да издејствује своје привилегије на тзв. држави Косово. Институције које нису биле у складу са резолуцијом 1244, биле су толерисане од стране Међународне заједнице, каже Дрецун и додаје да је првим бриселским споразумом почела нормализација односа. Србија је у том процесу конструктиван чинилац упркос суштинском неслагању, каже Дрецун. Он опомиње да, што је цивилна бројност већа да је и држава Србија присутнија, и да број уписаних студената треба да се увећава а не да опада као што је то случај са овом академском годином где је уписало око 400 студената мање. Милован Дрецун истакао је да је Заједница српских општина институционални механизам признат од свих и да омогућава перспективу, али да његова имплементација услед опструкције друге стране, још није видна. Заменик директора Канцеларије за КиМ, Дамјан Јовић истакао је да без питања Косова ни Србја не може да напредује. Он истиче неумориве напоре Канцеларије за КиМ у преговорима са Бриселом и Приштином и нагласио је неодустајање од предложених српских захтева. Србија је у преговоре ушла са искреним намерама, њена политика је дефанзивна и поред DSC_0872глобалних околности у којима се она нашла рекао је Јовић, и додао да је процес преговора отежавала и светска економска криза. Снежана Ђорђевић, испред канцеларије за координационе послове у процесу преговора са Приштином представила је све важне тачке споразума и као најважнију истакла ревизију универзитетских али и средњошколских диплома. Она је казала да споразум уређује добре механизме функционисања српског становништва али да нажалост имплементација још увек није почела.

На количину проблема са којима се српски грађани суочавају на Косову указао је представник Центра за заступање демократске културе из Косовске Митровице, ДушанUntitled-4 Радаковић. Невероватан број терористичких напада који се дешавају свакодневно на Косовској Митровици и јужно од Ибра, нажалост то медији не преносе у довољној мери. Чуо сам да је Едита Тахири најавила признавање око 400 диплома од стране Београда, али нигде нисам чуо колики је број диплома које ће признати приштинске власти, а верујте има их на хиљаде, истакао је Радаковић. Он је додао да је одлука Приштине о ЗСО само куповина времена услед унутрашњих проблема са којима се њихове власти суочавају али и исказао забринутост од новијих инцидената међу цивилним станонвиштвом.

Untitled-4hghУ оквиру панела „УНЕСКО, мала процедурална победа?“ говорници су сагласни да је одбијање чланства тзв. државе Косово у ту заједницу куповина времена за српске власти. И да када се погледа реалан однос гласова другачији резултат је изостао из техничких разлога. Како наводи Душан Јањић испред Форума за етничке односе, мање државе које су признале Косово, а нису присуствовале Извршном савету УНЕСКО нису то учиниле из економских разлога одласка у Париз, али предвиђа претњу изгласавања на наредној Генералној седници УНЕСКа заказану за 2016. годину. Да смо сами себи криви рекао је Муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић, он је уочио проблем одласка људи са села и померању ка градовима, што је лош тренд и представља социјалну мањкавост за даљи напредак друштва.

Прождируће принципе, укрупњавајући своју силу према речима Владислава Јовановића, српског дипломате, одликује НАТО савез. Ми данас присуствујемо офанзифи шарма, коју данас шири НАТО, да све претходно Србија заборави и придобије њене симпатије и улазак у чланство, казао је Јовановић. Он наглашава да и поред војне неутралности коју треба на међународном нивоу константно истицати,  упркос „натоизацији“ европе са доминацијом Немачке као Америчке марионете. Да је дилема ићи или не ићи у НАТО, апсолутно легитимна безбедоносна, политичка и економска дилема, истакла је директорка Центра за евроатланске студије Јелена Милић. Она је истакла да Србији недостаје стратегија спољне политике, и приметила дискрапанцу између доминантне реторике у Србији у вези са НАТО савезом и онога што НАТО заиста јесте. Оно што највише брине, према речима Мирослава Лазанског јесте цена коштања приступања НАТО. Војна опремљеност одбране Србије није задовољавајућа која је настала услед демилитаризације војске услед захтева НАТО алијансе. Тренутно издвајање на одбрану Србије износи 1,3% БДП што је за тренутну економску ситуацију Србије велики терет, док је императив за улазак у алијансу оличен у 2,1% БДП-а – казао је Лазански.

Некадашњи начелник безбедности приштинског корпуса, Стеван Ђуровић указао је нdsdа проблем тероризма који влада на територији Косова као противправни акт на невине жртве. Одувек је идеја да Косово као продукт тероризма треба да постане држава. Још од 1999. терен је сондиран од страних власти почевши од оснивања Америчког информативног центра до даљег оснивања невладиних организације и мобилисања цивила за даље терористичке акте у смеру оранизовања нове државе. Ђуровић је истакао евидентно већи број жртава само у периоду присуства међународних снага, док је у мировном периоду тај број знатно мањи.

ddaДогађају је присуствовало преко сто учесника, међу њима представници невладиног сектора, представници омладинских одбора политичких партија те студенти друштвено-хуманистичких наука, медицине и архитектуре. Учесницима и предавачима, организатор је уручио захвалнице. Пријатељ семинара Универзитетска омладина Београда, а главни покровитељ Канцеларија за Косово и Меотхију.


ФОТОГРАФИЈЕ:

1 2 3 4 5 6 7 8 naslovna

Више фотографија можете погледати ОВДЕ