Косовски троугао 

Унеско, мала процедурална победа…?

12347788_1645717669035950_3137019358207319629_n

Поштовани домаћини, уважене колегинице и колеге, драги пријатељи,

припала ми је велика част, задовољство, али и обавеза да вам се обратим у име студената Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, пренесем њихове поздраве и ставове о овом изузетно важном питању, не само за нас који живимо и студирамо на Косову и Метохији, већ и за целу Србију и српски народ, ма где се он налазио.

Назив овог дела данашњег семинара гласи Унеско, мала процедурална победа…?“ Иза њега, као што видимо, стоји и знак питања. С тим у вези, желео бих нагласити да моја маленкост сматра да ово није мала, већ, напротив, велика победа Србије, и не само Србије, већ и целог слободољубивог света. Ово је била победа врлине. Ово је била победа истине и правде. Њена вредност је вишеструка.

Прво, доказали смо да и наизглед немогуће можемо учинити могућим, уколико поседуједмо љубав, веру, наду, али, пре свега, слогу. И јасан циљ испред себе. Друго, сада знамо да сигурно нисмо сами. Напротив, уз нас је већина човечанства, укључујући и многе велике државе света, као што су Русија, Кина, Индија, Бразил, Мексико, Индонезија, Шпанија и многе друге. Треће, након гласања о пријему тзв. „државе Косово“ у Унеско, тачно можемо видети ко су нам пријатељи, а који то баш и нису, упркос њиховим формалним изјавама о наводно пријатељским намерама према нашој земљи. Стари Латини кажу „Res, non verba“! Дакле, дела, не речи! Нека нам то буде наук и опомена. Памтимо ко је био уз нас кад нам је било најтеже. Али, памтимо и оне који су у преломним историјским моментима за наш опстанак стали на страну оних који су систематски уништавали и затирали највеће светиње српског народа на Косову и Метохији, светиње које немају само српски, већ и европски, универзални хришћански карактер.

Ово су само неки од разлога важности ове наше заједничке победе. Усудићу се рећи да смо и ми, млади академски грађани, својом енергичном, упорном, бескомпромисном свеобухватном акцијом на свим нивоима и те како допринели њеном остварењу. Са поносом могу да кажем да је Косовска Митровица била средиште студентске борбе за одбрану косовско-метохијских светиња. Такође, рећи ћу и да је моја маленкост, као и сви они који су у њој учествовали, дали сваки атом снаге да свој циљ испунимо, следећи светле идеале истине, слободе и правде, којих смо тако жељни.

Један од најзначајнијих успеха наше борбе свакако представља постигнуто апсолутно јединство младе српске академске заједнице око овог питања. Наша Канцеларија у Косовској Митровици била је права Уједињена омладина српска у малом! У њеном раду учестовали смо ми са Косова и Метохије, наши пријатељи из централне Србије, Републике Српске, Црне Горе, помагали нам млади Срби из Русије, Канаде, САД, Шведске, Аустрије, Француске, Немачке, Аустралије, Јужне Америке, практично са свих меридијана. Након много времена, омладина је јединствено симболично дигла свој глас. То је само по себи велика ствар. Што је до нас – урадили смо. Дали све од себе. Показали смо да смо живи, да Србија и Српство имају на кога да се ослоне у будућности. Показали смо да заједно можемо све. Да „ништа није пропало, кад пропало све је“. Србију могу сачувати, спасити, одбранити и обновити само они који је воле, само они који је поштују, само они који знају кроз какве је муке прошла, само они који у њу верују. А то су њена деца. Ми имамо само једни друге. Време је да сви то схватимо.

Јован Алексић

Докторанд на Катедри за историју

Филозофског факултета у Приштини са привременим седиштем у

Косовској Митровици

.

„Будимо најбољи амбасадори“

Уважени гости, поштоване екселенције, цењене колеге студенти, чланови политичких партија, представници невладиног сектора, драги пријатељи,

испуњени смо радошћу у срцима самом спознајом да јеDSC00228 постојана оволика срчаност и воља, нарочито код нас младих, за очувањем нашег наслеђа. Овде међу нама су студенткиње и студенти са свих факултета друштвено-хуманистичких наука, такође и са Архитектонског, Медицинског, Пољопривредног факултета, овде су и колеге са Војне академије и Математичког факултета. Заиста охрабрујућа чињеница кога све интересује ова никада непресушна потреба за очувањем свог идетнтитета. А којим средствима? Надарени и храбри ми млади данас треба да само мудрим одабиром средстава и сложном сарадњом станемо пред свет као најбољи амбасадори наше културе, народа и историје.

Не будимо причљиви, млитави, вероломни и лењи, не тако давно је казао наш почасни члан Девић Немања, чувар наше историје. Не треба да галамимо и бусамо се у прса из свег гласа… Имамо ми много више и много мудрије начине да сачувамо наш идентитет. Зато не оставимо све на терет политичком дијалогу, оживимо цивилну и академску заједницу.

10534655_1637870336487350_180626751377342541_nЗове се Дуња, и тек јој је пет. Воли књиге, меде су јој пријатељи, обожава слаткише и жељна је пријатеља. Зна десетак рецитација и ужива док гледа Машу и меду. Не тако давно упознао сам је негде у Србији где владају законска слабост и доследна храброст. Она живи на месту где се смех свакодневно пролама кроз бодљикаве жице и сиво небо. Она је срећна. Зашто ми жалимо и оплакујемо? Зар не треба да хрлимо у загрљај доле јужно, и са свих страна, и витешким набојем у грудима кренемо у промене. Тешке. Дуге. Исцрпљујуће. Таман такве промене темељне и мудре да ће прве плодове дати не тако брзо. Ајде да поправимо терен и чувамо траву по којој ћемо слободно играти.

Драги пријатељи, поздрављам вас испред Mеђународне невладине организације Подржите нас и Канцеларије за Косово и Метохију. Тим младих амбициозних до тада једни другима непознатих људи спојила је једна идеја, мисао, жеља. Мирољубиве активности и добронамерни рад Организације нека се покажу кроз време. Желим вам добру и аргументовану расправу. И молим вас када кренете својим кућама, размислите, којим све језицима можете бранити свој народ, државу и идентитет, будимо најбољи амбасадори наше заједнице.

Хвала.

Поздравни говор у Народној скупштини Републике Србије (07. децембар 2015.) учесницима семинара „Косовски троугао“. Захвалност гостима и учесницима. И добрим људима из Канцеларије за Косово и Метохију. Нека нам је успешан будући рад и на корист заједницеpotpis